Ispiši ovu stranicu
Utorak, 20 Listopad 2020

Kuhajte s djecom

Napisala:  G.E.T.
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Kuhajte s djecom

Neprekidno nutkate svoju djecu zdravom hranom, a oni je odbijaju? Nestlé donosi jednostavne recepte uz koje će cijela obitelj otkriti nove kulinarske vještine

Svjetski trendovi sve se više kreću u smjeru pravilne prehrane i veće kvalitete namirnica, a kuhanje postaje izražavanje svoje kreativnosti. Roditeljima je danas veliki izazov pripremiti zdravu, a ukusnu hranu za najmlađe te uvesti preporučene namirnice u svakodnevnu rutinu. To je prepoznao i Nestlé, koji kroz projekt „Vrtim Zdravi Film“ već desetu godinu educira roditelje i djecu o važnosti usvajanja zdravih navika od najranije dobi, pa i kako ih aktivno uključiti u pripremu i kreiranje jela. Kuhanje je učenje - neuredno, zabavno, kreativno i izazovno, proces kroz koji dijete uči cijeniti hranu, pronaći kombinaciju okusa koju voli te istovremeno razvija fine motoričke vještine. U kuhinji mašta ne poznaje granice. 

Povodom Međunarodnog dana kuhara, koji se obilježava 20. listopada, u suradnji s cheficom - blogericom Nastasjom Chiarom Petrić osmišljeno je nekoliko jednostavnih recepata za zdrava i ukusna jela od svima dostupnih namirnica koja se mogu pripremiti s lakoćom. Recept za bijeli bolognese umak s integralnom tjesteninom i brokulom oduševit će podjednako roditelje i djecu da u kućnoj radinosti okušaju svoj kulinarski talent, nauče nešto novo, ali se i odlično zabave. Razbiti jaje, promiješati juhu ili mijesiti tijesto zadaci su koje s lakoćom možete povjeriti i onima najmlađima, koji će biti ponosni na svoja odrasla zaduženja.

Nastasja Chiara Petrić

„Jedan od najučinkovitijih načina kako uvesti novu hranu i namirnice u svakodnevnu rutinu djece je zajedničko kuhanje – znanstveno je dokazano da su djeca koja kuhaju s roditeljima otvorenija za isprobavanje novih okusa i spremnija na usvajanje zdravih životnih navika koje će ih pratiti i u odrasloj dobi . Roditelji su uzor, djeca će češće raditi ono što vide da roditelji rade a ne ono što im kažu, stoga su zajedničke aktivnosti najbolji i najsigurniji put na kojem se Nestlé već godinama pozicionira kao pouzdan partner“ – izjavila je Koraljka Novina Brkić, nutricionist, Nestlé.

Kroz praktičnu podršku u vidu recepata, savjeta za kuhanje i planera jelovnika koji podupiru zdrav način života, Nestlé nastavlja svoju važnu ulogu u edukaciji djece i roditelja u Hrvatskoj.

Inspiraciju za jednostavne i zdrave obroke koje sa svojom djecom možete pripremiti u 30 minuta pronađite u našim receptima!

Bijeli bolognese umak s integralnom tjesteninom i brokulom

Sastojci za 4 obroka:

 • 400g mljevene puretine
 • 1 veći crveni luk
 • 1 veća mrkva
 • 1 manja tikvica
 • 1 paprika
 • 2 češnja češnjaka
 • 1 žličica suhog origana
 • 1 žličica slatke paprike
 • Sol i papar
 • 1 konzerva kokosovog mlijeka
 • 1/2 limunovog soka
 • malo parmezana za dovršavanje jela
 • malo maslinovog ulja
 • 1:1 (2 šalice) integralna tjestenina ili tjestenine od leće, pira ili drugo vrste brašna i kratko kuhana manja brokula

Na maslinovom ulju zapecite mljeveno meso koje ste posolili i popaprili. Za to vrijeme očistite i u sjeckalici usitnite luk, mrkvu, papriku i tikvicu. Dodajte mesu i sve skupa još kratko zapecite. Zatim dodajte protisnuti češnjak i ostale suhe začine, promiješajte minutu, pa ulijte kokosovo mlijeko. Dok se umak kuha, u zasebnom loncu skuhajte tjesteninu al dente, a zadnjih 5 minuta dodajte i brokulu narezanu na manje komade. U umak na kraju umiješajte i malo limunovog soka te ga servirajte s kombinacijom 1:1 tjestenina i brokula.

Srodni sadržaj (po oznakama)